Blogginlägg

“Dags för en ny penningpolitik!”

Inflation, räntehöjningar, bankvinster och riksbanksförluster har jämte ökade krav på offentliga investeringar gett upphov till två stora ekonomiska debatter. Den ena rör det finanspolitiska ramverket, den andra penningpolitiken. Frågorna bör inte behandlas separat. Det krävs en penningpolitisk reform som även omfattar finanspolitiken, skriver Lennart Erixon, professor i nationalekonomi, och Samuel Färdow Kazen, utredare på Positiva …

Blogginlägg

Storbankernas lobbyism undergräver förtroendet för demokratin

Nu under julen känns höga räntor, elpriser och matpriser extra tungt för många. Samtidigt fortsätter bankerna bada i övervinster. Hur blev det så? Vad kan vi göra? I en ny rapport visar vi att en orsak till att dagens dysfunktionella penningsystem tillåts fortgå är bankernas lobbyism. Betalnings-utredningen försvarar oförblommerat bankernas oligopol, vinster och rätt att skapa …

BlogginläggPositiva Pengars Veine Haglund och Louisa Wickström höll ett uppskattat föredrag på Socialistiskt forum i Stockholm.

Stort engagemang på Socialistiskt forum

Veine Haglund och Louisa Wickström förklarade hur banker skapar pengar och vilka konsekvenser det får för samhället.Lördagen den 25 november höll vi, Louisa Wickström och Veine Haglund, föredrag på Socialistiskt forum hos ABF. Det var det tredje föredraget vi höll inom loppet av två veckor. Vid varje tillfälle har vi upplevt ett stort engagemang hos …

Blogginlägg

Almedalskampanjen blev en succé – se seminarierna online under sommaren!

Ett stort tack till alla som som hjälpt till med almedalskampanjen samt er där hemma som stöttat oss och gjort resan möjlig! Vi har fått så mycket positiv respons på kampanjen, det har varit fantastiskt kul och stärkande för vår organisation! Veine Haglund har spelat in alla seminarier och Louisa Wickström har fotat – vi …

Blogginlägg

Storm på sociala medier mot statliga pengar i Kanada – argumenten de missar

Centralbanken i Kanada har gått vidare med planerna på statligt utgivna pengar. Men på sociala medier i Kanada sker just nu en folkstorm mot statligt utgivna pengar. Man är orolig för att staten ska övervaka sina medborgare. Det finns dock en hel del argument som missas i denna debatt: 1) Idag har bankerna ett oligopol på …

Blogginlägg

Kinberg Batra fortsätter förhala e-kronan

Riksbanken var mycket tidigt ute med sitt e-kronaprojekt och släppte redan 2017 en första rapport. De påpekade då att det behöver tillsättas en politisk utredning: Riksbanken kunde inte själva ta ställning till e-kronan. Men det dröjde innan denna utredning tillsattes. I oktober 2019 påminde Riksbanken att det är av “yttersta vikt för samhället att frågan om statens roll på …

Blogginlägg

Räntehöjningar – ett nödvändigt ont?

I Dagens ETC den 8:e december lyfter Peo Hansen och Patrik Witkowsky den viktiga frågan om hur vi ska komma tillrätta med olika typer av inflation. De menar att förklaringen till den tillgångsprisinflation som varit är avregleringar och skattesänkningar, samt att förklaringen till dagens höga konsumentprisinflation är nedstängningar och flaskhalsar efter pandemin och kriget i Ukraina. De …

Blogginlägg

“Nobelpriset” i ekonomi sågas av experter

Att ge Nobelpriset i ekonomi till mellanhandsteorin om banker är som att ge Ptolemaios fysikpriset efter hans död för att han upptäckte att solen kretsade runt jorden. – Peter Bofinger, professor i nationalekonomi. Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2022 delades ut till Ben Bernanke, Douglas W. Diamond, och Philip H. Dybvig för …

Blogginlägg

E-kronan – demokrati eller dystopi?

Vår ordförande Loke Hagberg deltog i podd för första gången, i Bitcoinpodden! En podd för krypto-entusiaster där det talas ofta om CBDC och om hur banker fungerar. Lyssna på avsnittet här: Några saker blev lite otydliga i intervjun, för att undvika missförstånd om reformen kommer här några förtydliganden: Det är inte bankerna utan låntagarna som …

Blogginlägg

Sammanfattning av årsmötet 2022: nya krafttag för en penningreform!

I Juni 2022 höll Positiva Pengar sitt årsmöte. Årsmötet gick sammanfattningsvis ordnat och bra till och efter mycket diskussion fattades en rad viktiga beslut för föreningens framtid. Huvudfrågorna som diskuterats inför och på årsmötet var:1. Vad ska föreningens mål vara? Ska vi fokusera på en reform av penningsystemet, eller fokusera mer på andra frågor som …

>