Positiva Pengars Veine Haglund och Louisa Wickström höll ett uppskattat föredrag på Socialistiskt forum i Stockholm.

Veine Haglund och Louisa Wickström förklarade hur banker skapar pengar och vilka konsekvenser det får för samhället.

Lördagen den 25 november höll vi, Louisa Wickström och Veine Haglund, föredrag på Socialistiskt forum hos ABF. Det var det tredje föredraget vi höll inom loppet av två veckor. Vid varje tillfälle har vi upplevt ett stort engagemang hos publiken och det är vi glada för, det gör det roligt att föreläsa. Generellt tycks många av Positiva Pengars föreläsningar och webbinarier dra till sig människor.

Det vi föreläser om, exempelvis hur penningsystemet fungerar, hur pengar skapas, bankernas astronomiska vinster i kombination med att om deras risktagande verksamheter går snett ska dessa banker (privata företag) räddas av oss skattebetalare (alltså av dig och mig), tycks väcka mycket tankar och känslor hos många individer.

Det verkar helt enkelt som att det här med pengaskapande och hur bankverksamhet fungerar är något som många vill veta mer om. I ett demokratiskt samhälle kan man tycka att det är något som de flesta borde känna till, då det har stora konsekvenser för samhällsekonomin och därmed för hur ett samhälle fungerar. Det är dock precis tvärtom, att det nästan inte finns någonstans där detta lärs ut. Inte ens på ekonomiutbildningar på universiteten lärs det normalt ut, då banker där snarare betraktas som mellanhänder istället för de pengaskapande institutioner de faktiskt är. Det råder alltså en allmän förvirring och bristande förståelse kring hur systemet fungerar.

Vi tycker att detta är extremt viktiga frågor och att det är hög tid att reformera banksystemet: bristerna och konsekvenserna av dem är i nuläget allt för stora, med hänsyn till bland annat inbyggda ekonomiska orättvisor, snedvriden fördelning av resurser och miljöförstöring.

Vi är tacksamma över alla som tog sig tid att komma och lyssna på oss och vi ser fram emot att fortsätta sprida detta viktiga budskap!

Louisa Wickström,
Styrelseledamot, Positiva Pengar

Intresserade åhörare på Positiva Pengars föredrag på Socialistiskt forum.

Intresset och engagemanget var stort hos åhörarna.


Rekommenderade artiklar

>