Positiva Pengar besökte Gävle, det var en mycket lyckad dag! Alla våra rapporter “Förstatliga Pengarna” sålda slut, alla foldrar tog slut och folk stannade uppåt en timme efter föredraget för att diskutera.

Dagen började med att Samuel föreläste på FEKIS ämneskonferens som i år arrangerades av Högskolan i Gävle. Universitetslektor Ernst Hollander deltog och kommenterade. Samuel föreläste under temat “Framtidens pengar – kan e-kronan gynna småföretag?” för publiken som kom från företagsekonomi-hållet. En student i nationalekonomi deltog också som dagen innan precis fått lär sig penningmultiplikator modellen för hur pengar skapas! Att denna missvisande modell fortfarande lärs ut på universitet och högskolor runt om i Sverige är minst sagt mycket underligt.

Dagen fortsatte på Gävles konstcentrum kl 18 på kvällen. Där hade Omställning Gävle med stöd av ABF, Sven Lübecks Insamlingsstiftelse, Naturskyddsföreningen, Gävle Kommun, MP och VP bokat Gävles konsthalls stora konferenslokal för en tvåtimmars föreläsning. Folk strömmade in i god tid och fyllde glädjande nog hela konferenslokalen! Intresset för ämnet var verkligen på topp.

Föreläsningen gick strålande och publiken var mycket aktiv med att ställa frågor. Glädjande nog deltog även Swedbanks bankchef i Gävle och kommenterade föredraget. Han delade dock överhuvudtaget inte grundpremisserna: att banker skapar pengar i samband med lån. Han hävdade bestämt att bankerna finansierar all utlåning via inlåning, och att de dessutom inte gör vinster på något annat eller mer problematiskt sätt än andra företag. Vi är tacksamma att Omställning Gävle aktivt bjöd in honom och att han ställde upp, men vi tycker det är underligt att en bankchef inte erkänner Riksbankens eller Bank of Englands beskrivning av hur pengar skapas.

Under fikapausen sålde glädjande nog alla våra rapporter slut vid bokbordet! Många kom intresserade efter föredraget och ville diskutera.

Vår fråga har verkligen sprängkraft. När tillräckligt många förstått hur illa dagens penningsystem fungerar och att det finns genomtänkta lösningsförslag, då finns hopp om förändring! 🙂

Samuel tillsammans med sonen till sista Riksbankschefen i Östersund. Riksbankens kontor i
Östersund lades ned i början på 90-talet efter att lokal efterfrågan på riksbankens tjänster kom att minska.

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till Omställning Gävle som arrangerade föreläsningen, och alla nyfikna entusiastiska människor som kom. Stämningen var på topp efteråt. Stort tack också till fotografen Anders Lindborg för de fina bilderna!

Bor du i Gävle? Missa då inte Omställning Gävles kommande spännande föreläsningar:

Rekommenderade artiklar

>