Det finanspolitiska ramverket debatterades hett under socialdemokraternas partikongress. Magdalena Andersson och Åsa Lindhagen (mp) gick ut med en debattartikel den 8 november där de föreslår att tidigarelägga översynen av det finanspolitiska ramverket.

Det är bra att vi har kommit ett steg framåt. Men fortfarande finns det en hel del att göra. Flera partier i riksdagen är fortfarande emot att sluta “spara i ladorna”. Dessutom visar debattartikeln ifrån Magdalena Andersson och Åsa Lindhagen (mp) att de inte förstått det grundläggande. De tror att svenska statens finanser är som ett företags, eller hushålls. Om inte annat borde agerandet under finanskrisen 2007 och covid-19 tydligt krossat myterna om att:

1. Staten kan inte skapa pengar
2. Statligt underskott är av ondo
3. Större statliga skulder leder till att räntan ökar.

Det är tydligt, och samtidigt sorgligt, att kunskapen om systemet med pengar är så dålig bland ekonomer och de som leder landet. Kanske inte konstigt med tanke på att läroböckerna lär ut fel men praktiserande ledare borde reagera när deras prognoser, därmed modeller och teorier, konstant har fel. Kanske dags för körkort inom systemet om pengar innan man får vara med och bestämma om hur det ska utformas och användas?

Här är en intervju på 13 min, som vi gjort engelska undertexter till samt transkriberat till svenska med Professor Steve Keen:

För att titta på filmen med undertexter eller ladda ner transkriptionen på svenska, klicka här.

Keen säger bland annat att:

”Det offentliga underskottet ökar i praktiken penningutbudet. Om något kommer det att driva ner räntan, vilket är mer sannolikt att uppmuntra till fler investeringar, inte färre. Kausalprocessen är raka motsatsen till vad politikerna får lära sig på universiteten.

Så jag klandrar inte politikerna så mycket, de bara talar ut i praktiken vad de har lärt sig och accepterat i läroböckerna. Jag skyller på läroböckerna.”


Systemet med pengar måste förstås för att det ska kunna användas till ett bättre liv för alla. Vi har tagit ett steg framåt och för varje dag blir vi fler. Nu fortsätter vi.

Rekommenderade artiklar

>