I dagarna har Kina gjort ett storskaligt pilotförsök med att ge ut en digitala centralbanksvaluta (CBDC). Över 3000 butiker i Shenzhen har fått vara med i experimentet. Invånarna har kunnat betala med den nya digitala valutan under en vecka.

Kina satsar stort på att utmana USA:s hegemoni och frigöra sig från dagens dyra och ineffektiva dollar-baserade betalsystem. Transaktionsavgifterna ligger på uppåt 8 % för internationella betalningar, vilket är rena ockret. Den som hinner först med ett storskaligt, billigt, effektivt och säkert betalsystem som också möjliggör internationella betalningar kan snabbt kamma hem hela världsmarknaden. Just nu ser det ut som Kina är på god väg att vinna den globala kapprustningen.

Riksbanken kunde blivit först i världen – de var tidigt ute med sitt e-kronaprojekt, redan 2017 släppte de sin första rapport. Hade Sverige blivit först skulle den internationella efterfrågan på svenska kronor sannolikt stärkts avsevärt, vilket skulle möjliggjort högre investeringstakt, mer expansiv finanspolitik samt krävt större summor i helikopterpengar till medborgarna för att hålla inflationen stabil.

Regeringen har dock underlåtit att ta ansvar för Sveriges utveckling: de har trots upprepade påminnelser från Riksbanken och Positiva Pengar låtit bli att tillsätta den utredning som krävs för att Riksbanken ska få klartecken att börja ge ut en e-krona. I oktober 2019 påminde Riksbanken att det är av “yttersta vikt för samhället att frågan om statens roll på betalningsmarknaden utreds både noggrant och skyndsamt”. Den 15 oktober gick Riksbanken återigen ut och vädjade till regeringen: “vi behöver hjälp”. Tyvärr kan inte Riksbanken komma längre på egen hand: “Ett beslut om att ge ut en e-krona behöver lagstöd och politisk förankring” skriver Riksbanken.

Tyvärr är kunskapen fortfarande låg hos våra politiker och makthavare. Få vet hur pengar skapas, få förstår vad som sker globalt och få har koll på den teknologiska utveckling som pågår. Därför behöver bli fler som hjälps åt att skriva blogginlägg, debattartiklar, informera våra makthavare och kampanja. Vi behöver dig – vill du vara med?


Bli medlem i Positiva Pengar nu!

Rekommenderade artiklar

>