Sovereign Money

Den här boken ger en introduktion och kritisk bedömning av det nuvarande monetära systemet. Den inleds med en aktuell redogörelse för hur dagens system med statsstödda "bankpengar" fungerar, illustrerar de olika formerna och utgivarna av pengar och diskuterar penningteori förr och nu. Den tar också upp relaterade ekonomiska utmaningar som inflation och deflation, tillgångsinflation och bubbelbildning som leder till instabilitet på marknaden. För att kunna reparera vårt finansiella system måste vi först förstå dess begränsningar och bristerna i den nuvarande penning- och regleringspolitiken och sedan rätta till dem.

People's QE

I kölvattnet av finanskrisen 2008 skapade centralbankerna nya pengar för biljoner dollar åt finansmarknaderna. "Quantitative Easing" (QE) skulle förhindra deflation och återställa den ekonomiska tillväxten. Men pengarna gick inte till vanliga människor: de gick till de rika, som inte behövde dem. De gick till stora företag och banker - samma banker vars vårdslösa utlåning orsakade kraschen. Detta ledde till ett decennium av stagnation, inte återhämtning. QE misslyckades.

I den här boken argumenterar Frances Coppola för en "folkets QE", där pengarna går direkt till vanliga människor och småföretag. Hon hävdar att det är det mest rättvisa och effektiva sättet att återställa krisdrabbade ekonomier och bidra till att lösa de långsiktiga utmaningarna med åldrande befolkningar, automatisering och klimatförändringar.

Vad gör en bank? 

2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige. Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank? 

The end of alchemy




Englands tidigare centralbankschef argumenterar för att det är dags att sätta stopp för alkemin - bankernas skapande av pengar. 

The monetary Turning Point

Vi lever i en spännande tid. Privata bankers privilegium att skapa pengar utmanas av nya innovativa typer av digitala pengar. Vem kommer att vinna: nationalstaten, privata banker eller nya finansiella företag som ger ut kryptovalutor? Vad står egentligen på spel och vad kan du göra för att se till att demokratin vinner över privata vinstintressen?

Vi har haft ett webbinarium om denna bok med författaren. Läs mer om boken och se filmen här.

Girig-Sverige


I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?


The End of Banking

I denna tankeväckande bok dissekerar Jonathan McMillan bankväsendet och avslöjar dess innersta mekanismer. Han går igenom den moderna finansvärldens komplexitet och förklarar hur bankväsendet nästan kraschade vårt finansiella system. Bankväsendet är trasigt, och McMillan avslöjar varför vi inte längre kan fixa det.

Den digitala revolutionen visar sig vara den förändring som kräver att bankväsendet upphör. Men McMillan nöjer sig inte med att bara peka på bristerna. Med utgångspunkt i ekonomisk forskning och en rigorös analytisk metod fortsätter han med att ge en innovativ plan för ett modernt finansiellt system.

The End of Banking förändrar vår förståelse av det finansiella systemet. Boken identifierar grundorsaken till dagens problem med bankväsendet och presenterar en variant av Sovereign Money som lösningen.
>