Det råder stor förvirring kring hur banker fungerar, många av universitetens kurser och kursböcker lär ut en modell som inte har stämt med verkligheten på årtionden. Bankverksamhet kan verka vara ett komplicerat ämne, men vem som helst kan lära sig grunderna. Vill du förstå hur banker skapar pengar och vad som begränsar deras förmåga att göra det? Då är den här videokursen i sex delar perfekt för dig!
Del 1. Vanliga missuppfattningar om banksystemet
Förvirringen är stor kring hur banker fungerar och var pengar kommer ifrån. Väldigt få förstår det ordentligt. Många universitet lär fortfarande ut en modell av hur banker fungerar som inte har varit korrekt på många årtionden. Det oroande är att många beslutsfattare och ekonomer fortfarande arbetar med en föråldrad modell.
Syftet med denna film är att beskriva hur banker verkligen fungerar och hur pengar skapas. Idén att banker håller våra pengar i säkert förvar är något av en illusion. Ditt bankkonto är inte ett bankfack. Vad som egentligen händer är att när du sätter in pengar i en bank är att de blir bankens egendom. Det är, rent juridiskt, inte dina pengar längre.
Del 2. Vad är fel med multiplikatormodellen?
Många ger upp att försöka förstå hur pengar fungerar, det är för komplext! Men de som studerar ekonomi på universitet bör väl ändå veta? Nej, de får lära sig om “penning-multiplikatorn”, en modell som är felaktig av flera skäl, bland annat för att den utgår från att banker väntar med att låna ut pengar tills någon har satt in pengar på banken.
Att den beskrivning som universitetsstudenter får lära sig inte stämmer, det innebär att när de har studerat färdigt får vi ekonomiska analytiker, banktjänstemän, experter och rådgivare som inte förstår hur pengar fungerar och vilken roll de har i samhället. I realiteten har centralbanken väldigt dålig kontroll över penningmängden.
Del 3. Hur skapas egentligen pengar av banker?
Filmen behandlar:
- Tre olika typer av pengar – 00:02
- “Ballongmodellen” – 03:01
- Vad avgör pengamängden i ekonomin? – 05:18
- Exakt hur skapar banker pengar ur ingenting – 06:20
- Inter-bank settlement: En betalning – 09:35
- Inter-bank settlement: Flera betalningar – 12:40
- Fractional reserve banking – 15:03
- Centralbankskonton & Realtidsreglering – 16:10
Del 4. Hur mycket pengar kan bankerna skapa?
Vad begränsar egentligen bankernas möjligheter att utöka penningmängden?
I den här videon visar vi att den reservgrad som diskuteras i läroböckerna aldrig ens har existerat. Du får lära dig att kapitaltäckningskrav och Basel-reglerna mer är till för att hindra banker från att gå omkull, snarare än att begränsa deras farliga utlåning eller begränsa hur mycket pengar de skapar genom utlåning.
Du kommer också att se att det inte finns någon gräns för hur snabbt bankerna kan skapa nya pengar. De vet att även om de inte har de faktiska centralbanksreserver som krävs för att göra utbetalningar, kommer de att kunna låna dessa reserver från andra banker, eller till och med från centralbanken
Del 5. Skapar banker pengar eller “bara kredit”?
Vissa människor säger om och om igen att banker inte skapar pengar utan bara “ger kredit”. Det är ett påstående som gagnar dem som försöker förneka att bankerna skapar i stort sett alla pengar i landet. Men siffrorna talar för sig själva, och i denna video kan vi se hur bankerna skapar pengar, inte bara kredit.
Vad som definierar pengar är att det är allmänt accepterat som betalmedel, t ex att du kan handla med dem i mataffären. Eftersom bankernas krediter fungerar för detta ändamål, så är det pengar – ny köpkraft – som de skapar.
Del 6. Hur pengar förstörs
Kommer du ihåg hur nya pengar skapas när en bank beviljar ett lån? När någon betalar av på lånet sker den motsatta processen: pengar förstörs. De försvinner från ekonomin.
Detta är viktigt, eftersom det innebär att om vi börjar minska våra skulder genom att tillsammans låna mindre och amortera mer, då kommer mängden pengar i ekonomin att krympa. Om vi minskar vår skuldsättning med 1 miljard, då kommer penningmängden i ekonomin faktiskt minska med 1 miljard.
Om vi avsevärt minskar vår skuldsättning, kan minskningen av penningmängden faktiskt leda till att ekonomin saktar ner eller stannar upp helt.