Makten över pengarna genom historien

Rätten att skapa nya pengar, skuldsätta andra och ta ränta och välja vad pengarna ska användas till har varit ett av de viktigaste medlen för att utöva makt genom historien. Varmt välkommen på en seminarieserie som inte bara är underhållande, utan också ger djupare förståelse av ekonomin, finanselitens makt och vilka ekonomiska krafter som dominerar i världen idag.


Seminarierna kommer att hållas var tredje fredag kl 14-15.30 med start den 3e mars.  Missa inte detta, anmäl dig här för att få mer information samt videolänken till seminarierna:


* Genom att klicka på knappen godkänner du att Positiva Pengar mejlar dig information i ämnet.


Mer om seminarierna


Genom historien har en kamp utspelat sig om vem som ska ha makten att skapa pengar, sätta andra i skuld och på så vis styra vad andra ska arbeta med och vilken riktning samhället ska utvecklas åt. 


I denna seminarieserie kommer vi starta resan i Babylonien, Egypten, Antiken och tempelherreorden, leder oss vidare fram till konkurrensen mellan privata pengar, utvecklingen av centralbanker, sedelmonopolet och slutligen digitaliseringen av våra pengar, som medfört att privata banker återigen tagit makten. Historiska berättelser om pengar är inte bara spännande för sin egen skull, utan påverkar vår världssyn och hur vi ser på pengar, skulder och ekonomi idag.

Seminarierna kommer att hållas följande datum:  3/3, 24/3, 14/4 och 5/5 kl 14-15.30. 

"Varför har vi inte lärt oss detta i skolan?!"


Har många tidigare deltagare på våra seminarier frågat sig. Utan basal kunskap om grunden för hela vår ekonomi - våra pengar - kan vi inte fatta demokratiska och välgrundade beslut.


”En helt ny världssyn öppnar sig!”

"Kunskap om detta är så jätteviktigt om vi ska kunna behålla en demokrati."


”Intressanta och givande samtal”


"Föreläsaren var mycket pedagogisk och angelägen om att alla skulle förstå."


”Jättetrevliga studiekamrater. Kunnig lärare.”

”Fick inspiration att lära mig och läsa på mer.”Tidigare seminariedeltagareMer om kursledaren Robert Tilschner

Robert Tilschner,
historielärareMaterialet har för de fyra träffarna har tagits fram av Robert Tilschner. Han har tidigare hållit i flera av Positiva Pengars studiecirklar. Som utbildad historielärare är han van vid att föreläsa och förklara saker på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt. 

Historisk chans


I och med den nya utredningen om statens roll på betalningsmarknaden som kommer läggas fram den 31 mars har matchen om vem pengarna ska tjäna påbörjats, både offentligt och politiskt.


Utredningen öppnar dörren för att på allvar lyfta frågan om pengaskapandets betydelse för samhället. Det är första gången sedan 1883 som frågan ligger på politikernas bord. Vi har nu en historisk möjlighet att påverka och se till att pengaskapandet organiseras på ett hållbart och mer jämlikt sätt. Därför arrangerar Positiva Pengar en uppsättning kurser och webbinarier om ämnet. Anmäl dig och bjud gärna in vänner och bekanta. 

Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.

Margaret Mead

När? Var? Hur?

  • Var tredje fredag, start 3e Mars kl 14.00
  • Digitala träffar på videolänk

Positiva pengar är en ideell förening som fokuserar på vår tids kritiska fråga hur pengar skapas och försvinner samt vilka konsekvenser det får för samhällsutvecklingen och våra liv.

Vi är partipolitiskt obundna och agerar endast för denna fråga. Vår vision är att systemet med pengar skall vara demokratiskt och användas för hela samhällets och alla medborgares bästa.

>